Dat vroeg de journalist van radio 1 aan Maarten van der Weiden, een dag na het beëindigen van zijn grote Elfstedenzwemtocht. Ben je nu een held of een dwaas om dit te doen? Er werd gerefereerd aan de bovenmenselijke krachtsinspanning die hij had geleverd. De grote lijdensweg die hij had afgelegd, als een soort boetedoening voor het feit dat hij wel genezen was van kanker en vele andere kankerpatiënten niet schreef een journalist in de Volkskrant weer een dag later. Het was bijzonder om getuige te zijn van de diepe motivatie, de noodzaak om deze prestatie proberen te leveren. Hij wist dat hij veel meer van zichzelf zou vragen dan hij normaal zou doen. Dat het plan ook wel dwaas was, in de zin van onrealistisch voor een mens, wist hij ook. Een oude nuchtere Fries die zelf de Elfstedentocht had geschaatst zei dat dát al bijna niet te doen was voor een mens, dus nee, Maarten zou de finish niet halen.

En toch ging hij. Hij móést. Diep respect heb ik voor deze man. Voelen dat je dit gewoon moet doen én weten dat het ook onzeker is of het überhaupt wel gaat lukken. Hij deelde in alle eerlijkheid en kwetsbaarheid zijn ervaringen. Als antwoord op de vraag of hij nu een held of een dwaas was zei hij: “Beiden een beetje. Maar ja, je moet ook af en toe wel een dwaas zijn, anders gebeurd er niets en wordt het leven wel saai”.

Hoe zit het bij jou? Ben jij een held of een dwaas? Wat voel je diep van binnen wat je móét doen en wat moed en lef vraagt om daar voor te gaan?

De opleiding tot stembevrijder is een intense leiderschapsreis door alle lagen van ons bewustzijn. De verschillende fasen hierin en welke rol we dan als stembevrijder vervullen naar onze klanten werd op schematisch weergegeven. In ons Dag-Bewustzijn is de klant gewoon klant en zijn wij stembevrijders. Zijn we zangers met of zonder techniek. Klinkt er muziek. In ons Nacht-Bewustzijn (een niveautje lager dan het dagbewustzijn) is de klant een kneus, zijn wij als stembevrijders ook kneuzen (eigenlijk behoeftige mensen), is er geen gezang en zijn we niet met muziek bezig maar met hoe het hoort. In ons Zelf-Bewustzijn (een niveautje hoger) is de klant een leerling, geven wij als stembevrijders ons talent vanuit onze missie, zijn we zingende wezens en zijn we in de muziek gericht op wat we horen en ervaren. In de hoogste vorm van bewustzijn, ons Algemeen-Bewustzijn, is de klant een wonder, de muziek een mysterie en zijn we als zanger volledig vrij aan het jubelen. Het vakje van de rol van de stembevrijder bleef tot het laatste open. En toen, met een grote brede glimlach werd opgeschreven: dwaas! We waren verrast en moesten enorm lachen. Uiteraard! De dwaas is onbevangen en onbelast. Puur. Staat volledig in contact met zijn of haar intuïtie en bron. Leeft in een andere dimensie. De dwaas als de hoogste vorm van bewustzijn. Geweldig! En niet de gek die helemaal buiten de realiteit staat en domme dingen doet. Een dwaas heeft de heldenmoed om dingen te zeggen en te doen die velen wel verlangen, maar niet durven.

Terug naar de realiteit. De zomervakantie is voor velen van ons weer ten einde. De kinderen gaan langzaamaan weer naar school en het najaar staat voor de deur. Waar ga jij je op richten tot aan de kerst? Welke losse eindjes wil je nog afwerken? En waar kan je je dwaasheid of je heldenmoed inzetten? Ik ben over een maand alweer een jaar zelfstandig ondernemer en als ik terugkijk ben ik heel trots wat ik al heb weten te creëren. Voel ik me best een held. Tegelijkertijd voel ik me ook onaf, niet goed genoeg, en nog aan het begin staan. Beiden is waar.

Wil je jouw eigen dwaasheid of jouw eigen heldenmoed onderzoeken, doe mee met een van de stembevrijdings workshops die ik het najaar organiseer! Meer informatie is te vinden op twist2change.nl/workshops-en-trainingen. Jubelend het najaar in!

Judith van Zelm van Eldik

Beetslaan 226
2281 TS Rijswijk

T  +31 655 331 342
E  judith@twist2change.nl